2024-03-29

Πως να διατηρήσετε το κίνητρο όταν η θέληση δεν είναι αρκετή!

1 min read

Αισθάνεστε ποτέ την ένταση του κινήτρου αφού θέσετε ένα νέο στόχο;

Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είναι, οι νέοι στόχοι συχνά έρχονται με μια συντριπτική αίσθηση ότι μπορείτε να κατακτήσετε τον κόσμο. Είσαι ανανεωμένοι και αφοσιωμένοι, έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο σας!

Και μετά… η ζωή συμβαίνει. Το κίνητρό σας έρχεται σε ένα τέλος και η θέληση σας παίρνει την κατηφόρα!

Δεν θα ήταν ωραίο να είστε σε θέση να πηδήξετε από το σημείο Α στο σημείο Β, χωρίς να αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε μειώσεις ταχύτητας του κινήτρου σας; Στην πραγματικότητα, η διατήρηση ενός υψηλού κινήτρου μακροπρόθεσμα είναι δύσκολη.

Το πιο πιθανό είναι ότι θα αντιμετωπίσετε αρκετές φάσεις χαμηλού κίνητρου κατά την διάρκεια της πορείας σας. Τι μπορείτε να κάνετε; Πώς μπορείτε να διατηρήσετε το κίνητρό σας τόσο ισχυρό όσο την ημέρα που ξεκινήσατε;

Κατ αρχάς, πρέπει να καταλάβετε πώς οι συνήθειες σας επηρεάζουν τη νοοτροπία σας. Η ακολουθία της συνήθειας αποτελείται από ένα σύνθημα ή υπενθύμιση, μια ρουτίνα, και μια ανταμοιβή. Οποιαδήποτε συνήθεια έχετε ξεκινά με κάτι που σας υπενθυμίζει να εκτελέσετε μια συμπεριφορά. Μόλις γίνει η υπενθύμιση, θα πραγματοποιήσετε την συνήθεια σε ένα τρόπο ρουτίνας για να επιτευχθεί κάποιου είδους ανταμοιβή.

Παράδειγμα 1: Το ξυπνητήρι σας παίζει στις 6:00 π.μ. για την πρωινή σας προπόνηση (υπενθύμιση). Μέχρι τς 6:30 π.μ. είστε στο γυμναστήριο για μια σκληρή προπόνηση (ρουτίνα). Μετά την προπόνηση σας, συνεχίζετε το υπόλοιπο της ημέρα σας με ενέργεια και ένα αίσθημα ικανοποίησης (ανταμοιβή)!

Παράδειγμα 2: Φτάνετε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Είσαι πεινασμένοι (υπενθύμιση)! Αμέσως ψάχνετε για οποιαδήποτε τρόφιμα έχουν εύκολη πρόσβαση στο ντουλάπι σας και εύκολα καταλήγετε σε υπερκατανάλωση (ρουτίνα). Η άμεση ανακούφιση της κατανάλωσης του συγκεκριμένου σνακ λειτουργεί ως ανταμοιβή σας, αλλά αργότερα αισθάνεστε απαίσια. Σε πιο μέρος αυτής της ακολουθίας θα μπορούσατε να παρεμβείτε για να κρατήσετε τον εαυτό σας σε καλό δρόμο;

Όταν έχετε κατανοήσει αυτή την ακολουθία και κάθε μεμονωμένο συστατικό (υπενθύμιση, ρουτίνα, ανταμοιβή), μπορείτε να απευθυνθείτε στο καθένα από αυτά με στρατηγικές για να κρατήσετε το μυαλό σας σε ευθυγράμμιση με τους στόχους σας.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ=ΔΡΑΣΗ

Η ανάπτυξη στρατηγικών όπου αυτές χρειάζονται περισσότερο μας βοηθά να παραμένουμε σε καλό δρόμο προς την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Όταν είστε προσεκτικοί σχετικά με τις συνήθειες και τις συμπεριφορές σας, μπορείτε να εφαρμόσετε αποτελεσματικές στρατηγικές. Έχοντας επίγνωση σημαίνει ότι είστε ενήμεροι για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ενέργειες σας. Αφιερώστε το χρόνο να «καταλάβετε» τον εαυτό σας ώστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες σας, πώς λειτουργείτε, και τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Καθώς αναπτύσσετε περισσότερη αυτογνωσία, οι υπενθυμίσεις σας, οι ρουτίνες, και οι ανταμοιβές γίνονται σαφέστερες. Όταν προσπαθείτε να καταλάβετε γιατί το κίνητρό σας απλά δεν υπάρχει, το πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε και να αξιολογήσετε την κατάσταση πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές ή να σταματήσετε εντελώς. Ρωτήστε τον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις για να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις.

1. Υπάρχουν συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε;

Υπενθύμιση, ρουτίνα, ανταμοιβή. Μπορείτε να εντοπίσετε αν το καθένα από αυτά σχετίζονται με μία συμπεριφορά που πρέπει να αλλάξετε; Αυτό θα σας βοηθήσει να περιορίσετε το τί, πότε και γιατί οι συνήθειές σας σας ρίχνουν εκτός πορείας.

2. Αισθάνεσαι πολύ άγχος;

Μερικές φορές η εργασία, η κοινωνία, η οικογένεια και οι σχέσεις απαιτούν πολύ περισσότερη σωματική και ψυχική ενέργειας από ότι νομίζουμε. Αν νιώθετε υπερβολικά αγχωμένοι, προσπαθήστε να δώσετε περισσότερη προσοχή σε ένα από αυτούς τους τομείς της ζωής σας, ειδικά αν χρειάζεται. Η δύναμη της θέλησης αποτελεί ανεξάντλητο πόρο, και αν όλη η ψυχική σας ενέργεια πηγαίνει προς μία συμπεριφορά, οι άλλες συμπεριφορές μπορεί να υποφέρουν.

3. Δυσκολεύεστε να βρείτε μια ισορροπία σε διάφορους τομείς της ζωής σας;

Γνωρίζετε ποια ώρα της ημέρας έχετε την μεγαλύτερη διανοητική ή σωματική ενέργεια για προπόνηση; Μπορείτε να χωρίσετε τις προπονήσεις σας, ώστε να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο γυμναστήριο; Μπορείτε να ετοιμάσετε τα γεύματά σας με πιο αποτελεσματικό τρόπο; Δουλέψτε με την καλύτερη διαχείριση του χρόνου σας για να μεγιστοποιήσετε το χρόνο σας και να ελαχιστοποιήσετε την προσπάθεια σας!

4. Είναι η προπόνησή σας ανάλογη με τους στόχους σας;

Προπονείστε για να διατηρήσετε το σώμα σας σε ένα βιώσιμο τρόπο για μακροπρόθεσμη φυσική κατάσταση και υγεία; Είστε αφοσιωμένοι στην απώλεια σωματικού λίπους; Η προπόνηση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πόση ψυχική ενέργεια, ευελιξία, και σταθερότητα χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε διαφορετικούς στόχους.

5. Έχετε αρκετό χρόνο για να ανακάμψετε, να αισθανθείτε καλά, και να έχετε παραγωγικές προπονήσεις;

Υπάρχει ίσως η πιθανότητα να υπερπροπονείστε ή να μην ανακάμπτετε αρκετά; Αν ναι, θα ήταν μια καλή ιδέα να μειώσετε τον όγκο της προπόνησης σας, την ένταση, ή και τα δύο για μία εβδομάδα. Θα πρέπει επίσης να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο και σε κινήσεις αποκατάστασης αποφεύγοντας τις έντονες προπονήσεις για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να αισθανθείτε ότι είστε και πάλι έτοιμοι.

6. Περιμένετε πάρα πολλά από τον εαυτό σας;

Νιώθετε συχνά απογοητευμένοι με τον εαυτό σας, λέγοντας στον εαυτό σας ότι είστε μια αποτυχία ή ότι εν είστε αρκετά καλοί; Ίσως οι στόχοι και οι προσδοκίες σας να είναι πολύ μεγάλες και κάπως ακατάλληλες για το τρέχον επίπεδο των ικανοτήτων σας, τη διαθεσιμότητα του χρόνου, ή οποιοδήποτε άλλο λόγο.

Μπορείτε να επωφεληθείτε αξιολογώντας την τρέχουσα πραγματικότητα σας και την αναθεώρηση των στόχων αυτών. Ακούγεται τρελό, αλλά ο καθορισμός κάποιων εφικτών στόχων δημιουργεί συνήθειες επιτυχίας!

Θέστε τον πήχη σε ένα κατάλληλα χαμηλό επίπεδο πληρώντας τον έτσι στο 90% (ή περισσότερο!) . Αυτό θα σας εξασφαλίσει ότι είστε στο σωστό δρόμο, και θα ενισχύσει θετικά αυτό που κάνετε. Εκτελώντας μικρούς στόχους θα έχει μεγάλο αντίκτυπο με την πάροδο του χρόνου!

7. Είναι ο αυτοδιάλογος σας αρνητικός;

Οι σκέψεις είναι πράγματα. Ο τρόπος που σκέφτεστε, που μιλάτε, και που βλέπετε τον εαυτό σας επηρεάζει απόλυτα τα αποτελέσματα που είστε σε θέση να επιτύχετε.

Αντί να εστιάζεστε στα αρνητικά, καλλιεργήστε μια θετική νοοτροπία εξασκώντας ευγνωμοσύνη και δίνοντας στον εαυτό σας έπαινο για τα πράγματα που κάνετε καλά. Μην απορρίπτετε τον εαυτό σας για μικρές ατέλειες.

8. Ποιος είναι ο προσωπικός σας λόγος για την επίτευξη του στόχου που έχετε ορίσει;

Κατανοώντας σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο γιατί θέλετε να αλλάξετε θα σας βοηθήσει στο να καταλάβετε γιατί βάζετε όλη αυτή την προσπάθεια. Γιατί αξίζει για σας; Κατά καιρούς, όλοι αισθανόμαστε ανασφάλεια για οποιοδήποτε αριθμό πραγμάτων: την εμφάνισή μας, τις δουλειές μας, τις σχέσεις μας, και άλλους τομείς της ζωής μας.

Εξετάζοντας το γιατί κάνετε τα πράγματα που κάνετε, τι αποτελέσματα θέλετε πραγματικά να επιτύχετε, και ανακαλύπτοντας τι είναι αυτό που σας εμποδίζει θα σας βοηθήσει να δώσετε προτεραιότητα σ’αυτό που είναι πραγματικά ο πιο σημαντικός στόχος στον ορίζοντα σας.

Ελέγξτε και ξανα-ελέγξτε

Κάνοντας στον εαυτό σας μερικές δύσκολες ερωτήσεις θα μπορούσε να σας παρέχει με πληροφορίες που να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το κίνητρο σας σε μακροχρόνια βάση.

Το κίνητρο και η δύναμη της θέλησης θα φθαρούν, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν θέτετε απλά ένα στόχο και ξεκινάτε. Τα κίνητρα αλλάζουν. Ακόμη και οι στόχοι μπορεί να αλλάξουν. Κάνοντας έναν έλεγχο με τον εαυτό σας και αξιολογώντας με συνέπεια το επόμενο σας βήμα θα σας βοηθήσει να μείνετε σε καλό δρόμο προς την επίτευξη των στόχων σας.

Πηγή: Fmh.gr