Σπαρινγκ: Το πιο κοντινό βήμα στην πραγματική μάχη
1 min readΤο σπαρινγκ είναι η προσομοίωση της πραγματικής μάχης είτε πάνω στο ρινγκ είτε έξω στον δρόμο ως αυτοάμυνα.
Ο λόγος που σε όλα τα μαχητικά γυμναστήρια επιλέγουν τις μάχες μεταξύ συναθλητών είναι πως επιτυγχάνεται η κατάλληλη προετοιμασία για όλα αυτά που έχει δουλέψει κάποιος στις προπονήσεις του. Ας δούμε τα οφέλη των σπάρινγκ για έναν ασκούμενο.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΧΗ
Δουλεύεις πολλές ώρες στην σχολή προσπαθώντας να βελτιώσεις τις τεχνικές σου. Όσο και να προσπαθείς όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να ελέγξεις αν αυτά που δουλεύεις πιάνουν τόπο.
Όταν ανέβεις στο ρινγκ έστω και σε φιλικό σπάρινγκ, τεστάρεις το επίπεδο ετοιμότητας σου και κρατάς αυτά που πραγματικά σου ταιριάζουν και βγαίνουν στο παιχνίδι σου. Είναι ο πιο αληθινός και πλησιέστερος τρόπος στην πραγματική μάχη.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΣΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ
Το να φας μία- δύο μπουνιές στην προπόνηση ή και περισσότερες δεν είναι κάτι. Το να φας για πρώτη φορά μπουνιά σε πραγματικές συνθήκες αγώνα επειδή αμέλησες να κάνεις σπάρινγκ είναι σοβαρό πρόβλημα.
Η μάχη δεν απαιτεί μόνο σωματικές ικανότητες αλλά και ψυχικές. Το να ελέγξεις τα συναισθήματα σου όπως θύμο, παρόρμηση, φόβος και άλλα, είναι μεγάλο όπλο που μπορεί πάνω στην πίεση της πραγματικής συμπλοκής να είναι σωτήριο.
Συνηθίζοντας τα χτυπήματα από τον συναθλητή σου, θα μάθεις να μην «θίγεσαι», θα διαπιστώσεις που πραγματικά βρίσκεσαι και σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Το σπάρινγκ χτίζει την ψυχολογία λιθαράκι- λιθαράκι, ώστε οι μπουνιές που τρως να μην σου στοιχίζουν και να μην σε…σπάνε.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΡΕΦΛΕΞ
Όπως είπαμε και παραπάνω η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο και μαζί με αυτήν αφού την έχεις χτίσει, λειτουργούν κάποια πράγματα αντανακλαστικά. Η αντίδραση πάνω στην μάχη είναι το ίδιο σοβαρή με την δράση.
Ο αντίπαλος σου σε έχει βάλει στην γωνία και σε πιέζει. Πλέον μετά τα πολλά σπάρινγκ ξέρεις πως θα αντιδράσεις. Δεν «παγώνεις» ανήμπορος, αλλά ψύχραιμα βγαίνεις από την δύσκολη θέση έχοντας το πλάνο σου.
Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε «αθλητές των προπονήσεων» όπως τους χαρακτηρίζουμε. Αυτούς που είναι φανταστικοί σε επίπεδο προπόνησης αλλά στους αγώνες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Ο λόγος είναι προφανώς πως δεν έχει υπάρξει τριβή πάνω στην μάχη κατά την διάρκεια της προπόνησης. Δεν δούλεψαν το ένστικτο της επιβίωσης κι αυτός δεν καλλιεργείται μπροστά σε έναν καθρέφτη ή σε έναν σάκο, αλλά απέναντι σε έναν πραγματικό αντίπαλο.
ΣΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Για τους “αγωνιστικούς” είναι ασυζητητί απαραίτητο να κάνουν σπάρινγκ ιδιαίτερα πριν από την προετοιμασία. Φυσικά αυτό πρέπει να έχει έλεγχο διότι ο αθλητής δεν πρέπει να “καεί” ούτε ψυχολογικά ούτε σωματικά.
Εκεί μπαίνει ο προπονητής που κάνει την κατάλληλη διαχείριση ώστε ο μαχητής του να είναι πανέτοιμος για τον αγώνα. Βλέπουμε μεγάλους αθλητές του εξωτερικού να κάνουν ολόκληρα πλάνα για τους αθλητές που θα αντιμετωπίσουν κατά την προετοιμασία τους.
Αν ο αντίπαλος είναι πιο κοντός φέρνουν έναν στα μέτρα του. Αν είναι πιο massive θα βρουν ένα γυμνασμένο παίκτη, ενώ αν είναι πιο τεχνικός θα βρουν κάποιον με τα συγκεκριμένα χαρίσματα.
Το σπάρινγκ έχει σχέδιο όπως και ο αγώνας. Αν η προετοιμασία βγει σωστά, ο αθλητής θα ταλαιπωρηθεί πολύ λιγότερο πάνω στο ρινγκ.
Πηγή: Fightsports.gr
Φωτογραφίες: Sonkal.taekwondo.cz