June 18, 2024

Ο κορωνοϊός χτυπάει σοβαρά και νέους 20 έως 44 ετών

1 min read

Με θλίβει το γεγονός ότι παιδιά του αθλητισμού, ειδικά των πολεμικών τεχνών, δεν μπορούν να πειθαρχήσουν στους κανόνες που θα ωφελήσουν όλους μας.

Σεβαστείτε όσους εργάζονται για την καταπολέμηση του ιού, σεβαστείτε τους φίλους και τους συγγενείς σας και ΜΗΝ δικαιολογείστε με το ότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν πειθαρχούν με τα μέτρα. Η κατανόηση μιας δύσκολης κατάστασης, η πειθαρχεία που επιδεικνύουμε για την καταπολέμηση αυτής και ο σεβασμός στους συμπολίτες μας ορίζει το μορφωτικό επίπεδο της νεότερης γενιάς υψηλότερο από των γηραιότερων.

Εδώ και μέρες ήθελα να γράψω κάτι σχετικά με το πόσο αψήφιστα έχουν πάρει οι νεότεροι το θέμα του ιού.
Τελικά ήρθε η ευκαιρία αναδημοσιεύοντας άρθρο άλλης ιστοσελίδας.

Ολόκληρο το άρθρο από το TyposThes

ΑΝΑΤΡΟΠΗ – Χάρβαρντ: Ο κορωνοϊός χτυπάει σοβαρά και νέους 20 έως 44 ετών

Οι Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για νεαρά άτομα

Οι ηλικιωμένοι, ιδίως εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα, είναι αυτοί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά από τη νόσο Covid-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεότεροι δεν έχουν ανάλογο κίνδυνο, έστω και σε μικρότερο ποσοστό.

Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς 20 έως 44 ετών έχει αρκετά σοβαρά συμπτώματα και χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους 25 (το 4%) εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των επιστημόνων των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC Morbidity and Mortality Weekly Report).

«Αν οι 20χρονοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι στη νόσο, έχουν λάθος. Υπάρχουν 20χρονοι που έχουν πεθάνει από αυτήν τη νόσο στην Κίνα, στην Ιταλία και αλλού», επισήμανε ο καθηγητής Μπάρι Μπλουμ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες υπογράμμισαν ότι ο ιός είναι άκρως μεταδοτικός και γι’ αυτό οι νέοι πρέπει να πάρουν σοβαρά το ζήτημα των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε πιο ευπαθείς ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αμερικανικά στοιχεία, περίπου το 70% των ατόμων άνω των 85 ετών που μολύνονται από τον κορονοϊό, δηλαδή πάνω από δύο στους τρεις, χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σχεδόν το 30% πεθαίνουν. Σχεδόν το 60% των ασθενών 75 έως 84 ετών πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο, ενώ το 10% πεθαίνουν. Στην ηλικιακή ομάδα έως 19 ετών, μόνο το 2,5% έχει χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο και κανένας σε ΜΕΘ, ούτε έχει υπάρξει προς το παρόν θάνατος στις ΗΠΑ.

Μία μικρή κινεζική μελέτη, με στοιχεία από την πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, η οποία μόλις δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», βρήκε ότι από 171 παιδιά έως 16 ετών που διαγνώστηκαν με τον ιό και χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο, τρία έπρεπε να μπουν τελικά σε ΜΕΘ και σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, ενώ ένα μωρό δέκα μηνών πέθανε. Σύμφωνα, εξάλλου, με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας, περίπου το 1% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αφορούσαν παιδιά έως δέκα ετών.

Πηγή: TyposThes